Uit onderzoek blijkt dat rond de 40% van de patiënten in de GGZ functioneert op het niveau van een licht verstandelijke beperking (LVB). Het komt dus vaker voor dan over het algemeen in de GGZ wordt gedacht. Als een LVB niet wordt herkend, is de kans van slagen van de behandeling klein en kan het zelfs een tegenovergesteld effect hebben, omdat bejegening, diagnostiek, behandeling niet aansluiten bij een LVB.
Herkennen van een LVB in de GGZ is daarom van groot belang.
Maar ook het niet herkennen van psychische problematiek bij cliënten met een LVB in de LVB-zorg kan negatieve gevolgen hebben voor de cliënt. Als dit ertoe leidt dat die persoon niet voor deze psychische problemen behandeld wordt, kan dit leiden tot verergering van de problemen en een grotere lijdensdruk.
Ook het herkennen van psychische problematiek bij cliënten met een LVB is om die reden van belang voor adequate diagnostiek en behandeling.
Om de herkenning in beide zorgsectoren te bevorderen en de handelingsverlegenheid op het gebied van diagnostiek, begeleiding en behandeling te verminderen, heeft het Landelijk kenniscentrum LVB een overzicht gemaakt van belangrijke informatiebronnen.
Informatiebronnen LVB en GGZ
Werk jij op het snijvlak van de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg? Dan is de studiedag LVB en psychiatrie voor jou! Schrijf je nu nog in en ontmoet deskundigen en collega’s weer live!
Meer informatie over de studiedag LVB en Psychiatrie
Tekst afkomstig van Landelijk kenniscentrum LVB