Home / Events / Niet-Aangeboren Hersenletsel | Congres
(O)GGZ
Eerstelijnszorg
Gehandicaptenzorg

Niet-Aangeboren Hersenletsel

5e Landelijke congres 

Woensdag 16 april 2025 | 10.00 – 16.20 uur

 

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kent verschillende oorzaken en kan leiden tot blijvende en ingrijpende gevolgen. Deze gevolgen kunnen zichtbaar zijn, maar NAH leidt veelal ook tot onzichtbare gevolgen op het gebied van bijvoorbeeld (sociale)cognitie, gedrag en emotie.

 

Onze deskundige en ervaren sprekers delen de laatste inzichten en ervaringen over NAH. Wat is passende zorg voor mensen met de ernstigste gevolgen van NAH? Wat is nu precies overprikkeling bij NAH en hoe is het meetbaar in de praktijk? Hoe gaat arts Mans Mees om met zijn hersenletsel en wat is de impact op zijn omgeving?

In de middag kun je in deelsessies meer horen over: visuele overprikkeling, psychiatrie en NAH, onvrijwillige zorg bij mensen met NAH+ en vermoeidheid.

Een divers congres, vol antwoorden op allerlei vragen, ervaringsverhalen en tips en handvatten voor de dagelijkse praktijk.

 

Doelgroep

Behandelaren en begeleiders en ieder die werkt met mensen met NAH, zoals logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, gedragskundigen, begeleiders, psychologen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, AVG’s en andere artsen.

 

Photo by Freepik

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door de dagvoorzitter | Frank Jonker
    • Kader van de dag, kennismaking en inventarisatie
    • Korte inleiding op het thema
    • Update over actuele samenwerkingsverbanden en onderzoek

    Frank Jonker, klinisch neuropsycholoog De Forensische Zorgspecialisten (DFZS) | Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP)

10:30Passende zorg voor mensen met NAH | Willemijn van Erp

Wat is passende zorg voor mensen met de ernstigste gevolgen van NAH? In deze lezing neemt Willemijn van Erp je mee langs een aantal uitdagende voorbeelden.

Willemijn van Erp, specialist ouderengeneeskunde en associate professor, Accolade Zorg, Radboud UMC, Libra Revalidatie & Audiologie

 

11:15Ochtendpauze
12:00Prikkelgevoeligheid na hersenletsel | Hella Thielen

Na een niet-aangeboren hersenletsel kunnen mensen last hebben van een verhoogde gevoeligheid voor prikkels, zoals licht, geluid of geuren Deze mensen voelen zich bijvoorbeeld overweldigd in een supermarkt, hebben een afkeer van fel zonlicht of kunnen niet meer naar familiefeesten gaan. Dergelijke voorbeelden laten zien hoe zintuiglijke overgevoeligheid na hersenletsel de kwaliteit van leven ingrijpend kan beïnvloeden. In deze presentatie bespreken we recent onderzoek naar prikkelgevoeligheid en beantwoorden we belangrijke vragen: wat zijn mogelijke oorzaken van overprikkeling na een NAH, hoe kunnen zorgverleners deze klachten in kaart brengen, en welke behandelingen bestaan er?

Hella Thielen, Neuropsycholoog en onderzoeker, Revalidatieziekenhuis RevArte en KU Leuven

 

12:30Ervaringsverhaal: van huisarts naar huisman | Mans Mees
13:15Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Keuzesessie: Ronde 1 I Evert Veldman | Geke Overvliet

Keuze uit sessie A of B

Sessie A:

NAH en visuele problemen

Tijdens deze workshop wordt er ingegaan op transparantie, omgaan met regels en risico’s, hoe het gesprek hierover aan te gaan met bewoners en de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid bij dubbele diagnose problematiek binnen het beschermd wonen.

Helaas worden visuele gevolgen na hersenletsel nog te vaak gemist. Koninklijke Visio en Bartiméus hebben de handen ineen geslagen om met een vragenlijst en een screeningsinstrument visuele waarnemingsproblemen ten gevolge van NAH vroeg te kunnen signaleren, consulteren en een juiste behandeling te bieden. Aan de hand van concrete voorbeelden laten de sprekers je zien hoe de zorg voor deze doelgroep verbeterd kan worden en welk rol jij hierbij kan spelen.

Evert Veldman, ergotherapeut bij Bartiméus en Vera Linde Dol, neuropsycholoog Koninklijke Visio

 

Sessie B:

NAH en psychiatrie

Soms triggert NAH ook een psychiatrische stoornis, zoals angst, depressie of een persoonlijkheidsstoornis. Wat zijn de ervaringen met deze patiëntgroep en welke verbeterpunten  zijn er om samenwerking en kennis in de reguliere ggz te verbeteren?

Geke Overvliet, psychiater bij GGZ Centraal

 

 

15:00Korte pauze, wisseling sessies
15:20Keuzesessie: Ronde 2 | Marco Meijer | Lisa Berends

Keuze uit sessie C of D

Sessie C:

Van dwang naar perspectief: NAH+ in de praktijk

Een sessie over toepassing van onvrijwillige zorg bij mensen met NAH+. Hoe kan onvrijwillige zorg verantwoord ingezet worden bij mensen met NAH+ (in de gehandicaptenzorg) en soms zelfs bijdragen aan een betere kwaliteit van leven?

Marco Meijer, neuropsycholoog en GZ-psycholoog bij ‘s Heeren Loo

 

Sessie D:

Belastbaarheid na hersenletsel

In deze presentatie staat de praktische kant van het omgaan met (chronische) vermoeidheidsklachten na hersenletsel centraal. We zoomen in op de klachten die vermoeidheid geven en hoe mensen hier geneigd zijn mee om te gaan. We bespreken het belang van een behandeling op maat en het leren door middel van oefenen. Wat werkt nu wel en wat niet? En welke interventies kun je zoal gebruiken? Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien wat concreet belangrijk is om rekening mee te houden in de begeleiding of behandeling.

Lisa Berends, ergotherapeut bij GGZ Centraal & Marina Bos – Hommes, ergotherapeut bij revalidatiecentrum Helilmare. Tevens ontwikkelaars van ‘Jouw Online Ergotherapeut’

 

16:20Einde programma, afsluiting met een drankje
Inschrijven

€ 350,- pp. excl. btw

 

Meer over prijzen en kortingen

  • Deskundige sprekers
  • Wetenschap en praktijk
  • Ruimte voor jouw vragen
  • Ontmoeting met collega's
16-04-2025
Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Accreditatiebureau Cluster 1 (ABC1)*: aangevraagd

ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici): aangevraagd

 

* Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten buiten hun vakgebied halen.


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

Deelname aan dit congres kost € 375,-p.p. excl. btw

Vroegboekkorting

t/m 13 januari 2025 € 25,-

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?