Verward gedrag op straat
Donderdag 5 juni 2025 | 10.00 – 16.00 uur
In de afgelopen jaren is het aantal meldingen van mensen met verward of onbegrepen gedrag enorm toegenomen. In 2023 ging het om een recordaantal van ruim 141.000 meldingen, waar het tien jaar geleden nog ging om 80.000 meldingen per jaar.
Verward gedrag kan door uiteenlopende oorzaken ontstaan, wat betekent dat mensen met onbegrepen gedrag een zeer diverse groep vormen. Denk bijvoorbeeld aan mensen zonder vaste woonplek, personen onder invloed van middelen of mensen met psychische problemen, zoals een psychose. Ook kan het gaan om mensen met bijvoorbeeld dementie.
Tijdens dit congres willen we je meenemen in het onderwerp verward gedrag op straat. We bespreken wat dit begrip inhoudt en wie hier verantwoordelijk voor is, met voorbeelden uit de praktijk. Een praktijkvoorbeeld dat uitgebreid aan bod komt is Street Triage Twente. Je leert meer over de effectieve aspecten van triage en waarom deze goed werken. Verder richten we ons op mensen met een psychotische stoornis en mensen met dementie. Vragen die aan bod komen zijn onder andere: hoe herken je iemand met een psychotische stoornis op straat? Hoe kun je zo’n persoon het best benaderen? Welk gedrag kan iemand met dementie vertonen, en waar komt dit gedrag vandaan? Tot slot zal een ervaringsdeskundige moeder, die zich inzet bij meerdere projecten rondom verward gedrag, haar verhaal delen: welke lessen kunnen er geleerd worden?
Doelgroep
Zorg- en hulpverleners uit o.a. maatschappelijke opvang, verslavingszorg, ambulancedienst, reclassering, justitie en politie, welzijnsorganisaties, GGD’s, GGZ en gemeenten.