Op het raakvlak van dementie en psychiatrie | Cursus
Van kennis naar praktijk
Dementiepatiënten kunnen tijdens het proces van toenemend cognitief verval te maken krijgen met depressie, angststoornissen, psychosen en persoonlijkheidsveranderingen. Niet zelden resulteert dit in complexe problematiek waarbij de zorg voor en behandeling van de patiënt diverse uitdagingen kent. In de praktijk betekent dit dat het zorgprofessionals nog wel eens ontbreekt aan kennis en handvatten om met deze complexe problematiek om te gaan en de juiste behandeling te bieden.
Bijeenkomst 1: Webinar | 10 april 2025, 10.30 – 12.00 uur (online)
Lange tijd is dementie vooral beschouwd als een ziekte waarbij geheugenstoornissen het kernprobleem vormden. Inmiddels is er veel meer kennis en weten we, zoals Dr. Alzheimer het zelf al bedoelde, dat dementie als neurodegeneratieve aandoening ook gepaard gaat met psychiatrische en gedragsproblematiek. In het eerste deel van deze cursus neemt Martin Kat je mee in de theorie van psychische en psychiatrische aandoeningen die bij dementieziekten kunnen voorkomen. Hoe onderscheiden we deze van de normale psychische veranderingen op latere leeftijd, hoe kan je ze herkennen en wat betekent dit voor onze houding, begeleiding en behandeling?
Bijeenkomst 2 : Masterclass | 26 juni 2025, 13.00 – 16.30 uur (Utrecht)
Tijdens deze bijeenkomst leer je de opgedane kennis om te zetten naar de praktijk: Turning research into practice! Tijdens deze inspirerende middag gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden aan de slag met vraagstukken binnen deze complexe problematiek. Daarbij wordt van de deelnemers een actieve houding verwacht waarbij volop gelegenheid zal zijn om eigen casuïstiek in te brengen. Ook zal de docent putten uit zijn jarenlange (o.a. CCE-)ervaring met complexe neuropsychiatrische problematiek bij dementieziekten.
Je ontmoet
Deze cursus is geschikt voor behandelend artsen, psychologen, orthopedagogen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die werken en ervaring hebben met of gespecialiseerd zijn in complexe PG-patiënten.
Docent
De hoofddocent van deze cursus is Dr. Martin Kat waarbij tijdens de masterclass een of meerdere ervaren (CCE-)collega’s zullen aansluiten. Martin is al zo’n 35 jaar actief ouderenpsychiater en psychotherapeut. Hij werkte in de ambulante en klinische ouderen-GGZ, heeft een eigen vrijgevestigde praktijk en is consulent in verpleeghuizen. De laatste jaren is hij vooral werkzaam dichtbij huisartsen, POH’s, casemanagers en (wijk)verpleging. Daarnaast is hij consulent bij het CCE.