Het begin van corona veroorzaakte een uitbraak van solidariteit. Alleen al op NLvoorelkaar boden 9x zoveel mensen hun hulp aan. Toch blijkt dat één derde van de hulpbehoevenden een tekort aan hulp heeft ervaren.
Hoe komt dit? Wat kunnen we doen om het de volgende keer te voorkomen? En hoe houden we de vrijwilligersenergie vast en verduurzamen deze naar de toekomst?
Lucas Meijs, hoogleraar Strategische Filantropie/Vrijwilligerswerk en NLvoorelkaar deden er onderzoek naar. De meest opvallende resultaten lees je hieronder. Benieuwd naar het hele rapport? Download het op vrijwilligerswerk.nl
- 40% van de hulpbehoevenden vond het lastiger om hulp te vragen tijdens de lockdown. Belemmeringen waren o.a.: angst voor besmetting, de aanname dat het niet mag, familie en professionals die te druk of afwezig zijn, versnippering van hulp en inflexibele richtlijnen van de organisatie.
- Eenzaamheid is de grootste niet-ingevulde behoefte (38%), gevolgd door klus- en tuinhulp. Eenzaamheid is tegelijkertijd een sterk groeiende motivator voor vrijwilligerswerk.
- We zagen veel nieuwe gezichten: 12,5% van de helpers had voor corona nog nooit vrijwilligerswerk gedaan.
- Van het vrijwilligerspotentieel bleef nog 35% onbenut door versnippering, mismatch of gebrek aan vragen.
- Corona veranderde de redenen om te vrijwilligen flink: minder instrumenteel (wat je er zelf aan hebt) en meer vanuit plichtbesef. Er zijn wel verschillen tussen jong en ouder of noord en zuid Nederland.
- 30% wil zich na corona méér inzetten. O.a. zinvolheid, veiligheid en flexibiliteit zijn voorwaarden voor duurzame inzetbaarheid.
- Advies van prof. dr. Lucas Meijs: “Investeer in het ophalen van hulpvragen, daar zit het grootste verbeterpunt en de hoogste nood”.
Bron: https://www.vrijwilligerswerk.nl/nieuws+en+blogs/1726221.aspx
Wil jij meer horen van Lucas Meijs over hoe we onze vrijwilligers nog beter kunnen inzetten? Kom dan naar de studiedag Zorgen met vrijwilligers. Hier vertelt hij over de implicaties van dit onderzoek voor de praktijk en kun je hem het hemd van het lijf vragen.
Meer informatie over de studiedag Zorgen met vrijwilligers