‘Middelengebruik en “licht verstandelijk beperkt zijn”: twee gebieden die mensen in de zorg vaak als afzonderlijk zien. Maar om echt goede zorg te verlenen, moet je ze samenpakken.’
Dit zegt verslavingsdeskundige, trainer en coach Claudia Kaagman van Stichting WilgaerdenLeekerweideGroep in een artikel, dat deze zomer gepubliceerd is op kennispleingehandicaptensector.nl.
Er is nog te weinig aandacht voor mensen met een beperking en middelengebruik. Deze combinatie zorgt namelijk voor specifieke problemen. Daarom maakt expert Claudia zich er hard voor dat organisaties hier beleid voor opstellen.
Claudia: ‘Wij hebben inmiddels ruim 7 jaar een beleid liggen. Dat is heel belangrijk en geeft duidelijkheid over hoe te handelen en communiceren. Risico is dat begeleiders anders hun eigen ideeën en gevoelens hierover gaan volgen. Zo is de ene begeleider anti-drugs. De andere vertelt weer aan een cliënt dat hij vroeger ook wel eens heeft geblowd. Dat zorgt voor onduidelijkheid. Dat is voor mensen met een beperking gewoon niet handig.’
Ook is het belangrijk om het gewenste voorbeeldgedrag van begeleiders in het beleid op te nemen.
Meer lezen? Klik hier voor het hele artikel: Maak beleid over middelengebruik bij mensen met een LVB
Wil je meer horen van Claudia Kaagman over middelengebruik en een licht verstandelijke beperking? Schrijf je dan in voor de webinar op 18 oktober. In 2 uur krijg je inzichten en tips die je meteen kunt toepassen in de praktijk!
Bron en meer informatie: Kennispleingehandicaptensector.