Home / Events / LVB en psychiatrie
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Gehandicaptenzorg
(O)GGZ

LVB en psychiatrie

4e Landelijke studiedag

Ook online via livestream te volgen!

Het hebben van een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problematiek vraagt om extra aandacht. Een goede samenwerking tussen de gehandicaptenzorg en de GGZ zijn hierin essentieel. Hier is nog een hoop terrein te winnen maar we zijn goed op weg.

Tijdens deze studiedag staan we stil bij de gevolgen die een LVB heeft op de behandeling van psychische problematiek. Wat weten we hier al over, wat is er nieuw en nog belangrijker wat kunnen we binnen de gehandicaptenzorg en de GGZ met deze kennis doen om de zorg voor onze cliënten (nog) beter te maken?

Je kunt deze studiedag ook online, via livestream, volgen. In het middagprogramma volg je dan automatisch sessie B (zie hieronder voor het programma).

 

Je ontmoet

Psychologen, (ortho-)pedagogen, begeleiders, verpleegkundigen en andere geïnteresseerden in mensen met een verstandelijke beperking en psychische problematiek

Programma

09:30Registratie en ontvangst met verse koffie en iets lekkers
09:45Online ontvangst
10:00Opening door de dagvoorzitter

Jolien Schölvinck is psychiater bij Mentrum Trace, transmuraal centrum voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrie

10:30LVB onder de loep

LVB wordt binnen de DSM-5 als classificatie beschreven, waarbij lichte beperkingen in het intellectuele en adaptief functioneren centraal staan. Dit lijkt eenduidig, maar blijkt het allerminst te zijn wanneer de diagnose nader bekeken wordt vanuit neurocognitief perspectief. De klinische implicaties hiervan voor diagnostiek en behandeling zullen uitgebreid aan bod komen.

Dr. Nanda Lambregts-Rommelse, bijzonder hoogleraar Neurobiologische Ontwikkelingsstoornissen bij het Radboudumc en klinisch neuropsycholoog i.o. bij Karakter kinder en jeugdpsychiatrie

11:15Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
11:45Blik op recente ontwikkelingen

De ontwikkelingen staan gelukkig niet stil. Wat is er het afgelopen jaar allemaal aan nieuwe kennis vergaard, welke nieuwe tools zijn er en wat kunnen we dit jaar nog verwachten aan nieuwe ontwikkelingen?

Sammy Roording, klinisch neuropsycholoog / promovenda en programmaleider van de Academische Werkplaats Kajak en kinder- jeugdpsychiater bij Karakter (zorglijn LVB)

12:30De paarse krokodil

Er komen steeds meer richtlijnen en zorginnovaties met als doel de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Maar deze richtlijnen en innovaties brengen ook neveneffecten met zich mee die de kwaliteit niet ten goede komen.

Samen gaan we de discussie aan over dit spanningsveld en hoe daartoe te kunnen verhouden.

Michel van den Bogaard is klinisch psycholoog bij GGZ Herlaarhof

13:00Lunchpauze
13:45Keuzesessie: Ronde I

Keuze uit sessie A (alleen op locatie te volgen) of B (ook via livestream- te volgen).

A. Ervaar LVB en Psychiatrie (max. 40 deelnemers) -VOLGEBOEKT –

In de workshop staat de beleving centraal: je ervaart hoe mensen met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische aandoening het leven van alledag ervaren.

Je gaat zelf ervaren en inzien hoe (onnodig) ingewikkeld deze maatschappij soms is en welke emoties dit kan oproepen. Deze inzichten worden vervolgens vertaald naar de werkpraktijk van de deelnemers: wat betekent dit bijvoorbeeld voor de manier van communiceren en de werkprocessen? Je gaat naar huis met nieuwe inzichten en veel praktische tips die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Trainers van MEE academie Zuid Holland Noord

 

B. Psychische stoornissen en co-morbiditeit

ook via livestream te volgen
Mensen met een LVB vormen een kwetsbare groep en hebben een grotere kans op het ontwikkelen van psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. De onderkenning van psychiatrische symptomen bij mensen met een verstandelijke beperking is veel moeilijker en symptomen zijn in diagnostische zin minder zeggend dan bij normaalbegaafden.

Aan de hand van concrete casussen gaan we in op het herkennen en behandelen van de meest voorkomende psychiatrische ziektebeelden bij mensen met een verstandelijke beperking, waarbij tevens aandacht is voor het sociaal emotionele ontwikkelingsniveau.

Na het volgen van deze workshop heb je inzicht in het herkennen van psychiatrische diagnoses, deze in het licht te zien van de verstandelijke beperking en handvatten om de juiste begeleiding te bieden aan jouw patiënt.

Heleen Kuiper, GZ-psycholoog en Tessa te Woerd, orthopedagoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie/GGZ Drenthe

14:45Middagpauze
15:00Vervolg parallelsessies

A. Ervaar LVB en Psychiatrie

-VOLGEBOEKT –

Het vervolg van de sessie uit ronde I.

 

B. Niveau van functioneren en de emotionele ontwikkeling: basis voor verpleegkundige behandeling

ook via livestream te volgen
Siebo van Antwerpen, ambulant behandelaar, Mandy Benjamins, verpleegkundige en Elin van Slooten, leerling verpleegkundige niveau 6 bij GGZ Drenthe

16:00Einde programma
Presentaties downloaden

€ 355,- 

 

 

 

  • Jouw jaarlijkse update
  • Deskundigen aan het woord
  • Ruimte voor jouw vragen
  • Een leuke en leerzame dag
08-03-2022
Aristo Amsterdam - ook online
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten

  • Scholing Consultatieve Psychiatrie
  • Scholing GGZ
  • Scholing Justitiële Verpleegkunde
  • Scholing SPV
  • Scholing Verstandelijk Gehandicapten Zorg

NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)*: 

  • K&J/OG herregistratie: 5 punten
  • K&J/OG opleiding – behandeling: 0,5 punt
  • K&J/OG opleiding – diagnostiek: 2 punten

Registerplein: 4,5 punten

  • Deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners
  • Deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen
  • Deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk
  • Deskundigheidsbevordering Psychodiagnostisch werkenden
  • Deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen
  • Deskundigheidsbevordering Sociaal Werker

Verpleegkundig Specialisten Register: 5 punten

  • Scholing verpleegkundig specialisten

* SKJ: Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals mogen door NIP/NVO geaccrediteerde scholing indienen voor herregistratie

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?