Nationaal Jaarcongres Overprikkeling 2022
Van wetenschap naar praktijk
Online congres
Naar aanleiding van de aangekondigde verlengde maatregelen in de persconferentie van vrijdag 14 januari jl., hebben wij moeten besluiten om het jaarcongres volledig online aan te bieden. Hierdoor kunnen we op een veilige manier toch aandacht geven aan dit belangrijke thema. Het programma is inhoudelijk niet gewijzigd, de pauzetijden zijn iets aangepast, de sprekers zullen vanuit de studio hun presentaties verzorgen. Uiteraard is het stellen van vragen en onderling contact daarbij ook online mogelijk. Reeds ingeschreven deelnemers zijn geïnformeerd.
Overprikkeling houdt in dat stukjes informatie niet goed door de hersenen worden verwerkt. Mensen met bijvoorbeeld een hersenaandoening verwerken prikkels op een andere manier. Hierdoor kunnen ze eerder en vaker overprikkeld raken dan andere mensen. Overprikkeling wordt gekenmerkt door een groot scala aan klachten en gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties.
Vandaag de dag is overprikkeling een veelvoorkomend probleem waar meer aandacht voor zou moeten zijn in de maatschappij. Gelukkig vindt er steeds meer onderzoek plaats op het gebied van prikkelverwerking bij verschillende hersenaandoeningen. Dit zorgt voor meer begrip en kennis, hoe hier in de dagelijkse praktijk mee om te gaan, voor zowel de professional als diegene die dagelijks kampt met overprikkeling.
Tijdens het congres Overprikkeling zoomen we in op overprikkeling bij verschillende hersen- en psychiatrische aandoeningen. Wat is er tot nu toe bekend over overprikkeling in de wetenschap, en hoe gaan we er vandaag de dag in de praktijk mee om? Hoe wordt overprikkeling ervaren door ervaringsdeskundigen? Zorgprofessionals die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met de behandeling van en zorg voor patiënten met overprikkeling zullen deze dag de nodige kennis en handvatten meekrijgen.
Je ontmoet
Op het congres verwelkomen wij psychologen, (ortho-)pedagogen, psychiaters, verpleegkundigen, onderwijskundigen, docenten/leerkrachten, arbeidsdeskundigen en iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp overprikkeling.
Programmacommissie
Prof. dr. Corina Greven
Hoogeleraar Environmental Sensitivity in Health, Radboudumc, Nijmegen; & Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie, Nijmegen.
Prof. dr. Judith Homberg
Hoogleraar translationele neurowetenschappen, Radboudumc, Nijmegen.
Prof. dr. Jan Buitelaar
Hoogleraar – Afdeling Cognitieve Neurowetenschappen, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboudumc
Marjan Hof
Psychiatrisch verpleegkundige, eigenaar We-Fixx