LVB en Hechting | Webinar
Woensdag 30 maart 2022, 13.00-15.00 uur
Inschrijving gesloten.
We hebben allemaal een fundamenteel ingebakken verlangen naar zorg en troost van een zorgfiguur. Als je voelt dat dit er niet is doet dat pijn, dat is onaangenaam.
Een veilige hechting is belangrijk voor ieder mens. Dit zorgt namelijk voor basisveiligheid en is nodig voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling. Omdat de ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking anders verloopt is de kans op een verstoorde hechting groot. Een onveilige of verstoorde hechting kan de oorzaak zijn van veel onbegrepen gedrag.
Hechtingsproblematiek kan bij mensen met een verstandelijke beperking op verschillende manieren tot uiting komen. Als zorgprofessional is het daarom belangrijk om te weten hoe jij hechtingsproblemen signaleert, maar ook hoe jij het beste met hechtingsproblemen omgaat. Maar wat is hechting eigenlijk? Wanneer is er sprake van een hechtingsprobleem of hechtingsstoornis? Met wie is jouw cliënt verbonden? En waar moet jij op letten bij hechtingsproblematiek? Leer hechtingsproblematiek herkennen en weet hoe jij omgaat met hechtingsproblemen.
Spreker
Maartje Aalders is werkzaam als orthopedagoog en in opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog. Sinds 2009 werkt zij als orthopedagoog binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij Frion in Zwolle is Maartje betrokken bij directe cliëntzorg, geeft zij therapie (oplossingsgerichte therapie, CGT) en houdt zij zich bezig met beleidsontwikkeling. Daarnaast wordt zij enthousiast van het geven van trainingen en het doorgeven van haar opgedane kennis.
Doelgroep
Eenieder die werkt met mensen met een lichte verstandelijke beperking