Weigergedrag bij dementie
2e Landelijke studiedag
Dinsdag 24 september 2024 | 10.00 – 16.00 uur
In de verschillende fases van de dementie komen we gedrag tegen waar we niet goed raad mee weten. Weigergedrag is zo’n vorm van gedrag. Doordat weigering kan leiden tot verwaarlozing, vereenzaming of maatschappelijke teloorgang is de druk van de omgeving (familie, mantelzorgers en andere hulpverleners) op jou als professional vaak groot. Wanneer zorg wordt geweigerd, iemand wil zijn tanden niet poetsen of neemt zijn medicatie niet, is er naast de druk van de omgeving vaak ook boosheid of zelfs “agressie” van de dementeren de zelf, waar de jij als professional mee te maken krijgt. Dit zorgt voor complexe situaties waarin welzijn, regelgeving en emoties door elkaar lopen.
Deze studiedag heeft in de ochtend een meer theoretisch karakter terwijl de middag vooral praktisch is. Zo krijg je antwoord op vragen als: Wat is er bekend over weigergedrag in relatie met het dementerende brein en wat zegt de Wzd over weigering bij dementie? In de middag zoeken we naar de herkomst van gedrag om situaties te kunnen beïnvloeden en hiermee gedrag te sturen. Je krijgt praktische tips en handvatten die jij de volgende dag al kunt gebruiken om weigergedrag bij jouw cliënt te beïnvloeden.
Doelgroep
Eenieder met interesse in het omgaan met weigergedrag van ouderen met dementie. Zoals verpleegkundigen, verzorgenden, casemanagers dementie, begeleiders en gedragsdeskundigen.