Home / Events / Probleemgedrag bij dementie | Congres
Ouderenzorg

Probleemgedrag bij dementie

11e Landelijke congres

Woensdag 4 december 2024 | 10.00 – 16.00 uur

 

Zo’n 80 tot 90 procent van de mensen met dementie vertoont vroeg of laat onbegrepen gedrag. In hoeverre gedrag als problematisch wordt ervaren is afhankelijk van de context en van de verwachtingen van de omgeving. Om iets te kunnen doen aan het probleemgedrag is het belangrijk om als zorgprofessional altijd op zoek te gaan naar de oorzaak van het gedrag.

 

Tijdens de 11e editie van het congres Probleemgedrag bij Dementie gaan deskundige en betrokken sprekers in op de laatste inzichten en ontwikkelingen. Zo staan we stil bij overprikkeling, afweergedrag en pijn maar kijken we ook naar onderliggende psychiatrische problematiek. En we gaan in op het zorgprogramma zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP).

 

Als je deelneemt aan dit congres, ontvang je een korting op de praktische training ‘Anders kijken naar probleemgedrag’. Klik hier voor meer informatie.

 

Doelgroep

Iedereen met interesse in onbegrepen gedrag bij mensen met dementie, zoals specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, casemanagers dementie en gedragsdeskundigen.

 

 

Programma

09:30Registratie en ontvangst
10:00Opening door de dagvoorzitter | Raymond Koopmans
  • Blik op de dag en recente ontwikkelingen.
    Raymond Koopmans, hoogleraar ouderengeneeskunde RadboudUMC
10:45Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag | De Waalboog

Bij een kleine groep verpleeghuisbewoners met dementie neemt het probleemgedrag zeer ernstige vormen aan, soms met lichamelijk letsel van de bewoner zelf of betrokkenen tot gevolg. Medicatie helpt vaak niet en soms lijkt de enige uitweg palliatieve sedatie. Deze groep is onderzocht in de WAALBED-studies en inmiddels is er een Zorgprogramma D-ZEP. Deze presentatie gaat over de doelgroep met haar specifieke kenmerken en behandelvragen. Daarnaast krijg je kennis over het kennisnetwerk en haar werkwijze (onder andere consultatiemogelijkheden).

Josja Hermsen, GZ psycholoog bij De Waalboog in Nijmegen en Climmy Pouwels, klinisch neuropsycholoog bij De Zorggroep Noord Limburg, doelgroep expertisecentra van het Kennisnetwerk D-zep

11:30Ochtendpauze
12:00Dementie en onderliggende psychiatrische problemen | Sjacko Sobczak

Dementie gaat vaak samen met neuropsychiatrische symptomen, zoals agressie, schreeuwen, psychose en depressie. Deze symptomen doen een groot beroep op de veerkracht van verpleegkundigen en de omgeving. Soms zijn deze klachten onderdeel van al eerder bestaande psychische aandoeningen.

Deze lezing gaat over herkennen, diagnostiek en behandeling van onderliggende psychische aandoeningen. Wat zijn morele thema’s waar verpleegkundigen tegen aan lopen en hoe kunnen we met afgestemde  interventies traumasensitieve zorg leveren?

Sjacko Sobczak, ouderenpsychiater bij Mondriaan, lector Dementie; neuropsychiatrische symptomen en gedrag bij de Hogeschool Rotterdam en als senior onderzoeker verbonden aan Maastricht University

12:45Vragenronde, afsluiting ochtendprogramma
13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Keuzesessie: Ronde I

Keuze uit sessie A of B

 

A.  Afweergedrag bij eten en drinken bij jonge en oudere mensen met dementie

Voor mensen met dementie kan eten en drinken moeilijk of zelfs onplezierig zijn. In zulke situaties kan iemand afweren, door bijvoorbeeld (non)verbaal te weigeren om te eten en te drinken of weg te lopen van tafel. Wat hiervan de oorzaak is, is lang niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Er kunnen ingewikkelde situaties ontstaan wanneer het (bijna) niet meer lukt om te eten en te drinken. Tijdens deze sessie wordt ingegaan op welke factoren een rol spelen, hoe afweergedrag geïnterpreteerd wordt en hoe de besluitvorming verloopt. Met die kennis weten wij beter hoe we afweergedrag het beste kunnen signaleren en hoe zorgprofessionals mensen met dementie en naasten, die te maken hebben met deze situaties, kunnen ondersteunen.

Eline van Buuren, afdeling eerstelijnsgeneeskunde van het RadboudUMC, naar aanleiding van haar promotie-onderzoek

 

B.  Effect van pijn op gedrag

Mensen met dementie zijn gevoeliger voor pijn maar kunnen dit minder goed aangeven. Mede hierdoor wordt pijn onvoldoende vaak herkent als oorzaak van probleemgedrag. Wat weten we over pijn bij verschillende vormen van dementie? Inzichten en aanbevelingen om signalering en aanpak van pijn te optimaliseren.

Annelore van Dalen-Kok, n.a.v. proefschrift Pijn bij dementie en de PAIC als observatieschaal.

 

14:45Korte pauze, wisseling van sessies
15:00Keuzesessie: Ronde II

Keuze uit sessie C of D

 

CPrikkelverwerking bij dementie: focussen bij ontremd gedrag

Mensen met dementie hebben een vertraagde informatieverwerking en een verminderd vermogen tot het afweren van (irrelevante) prikkels. Overprikkeling kan bij mensen met dementie leiden tot, onder meer, rusteloos gedrag en dwaalgedrag, en een sterk verminderd presteren op zelfzorggedragingen. Daarnaast leidt overprikkeling tot stress en probleemgedrag. Het is dus belangrijk ongeremd gedrag om te buigen naar gedrag dat minder zwaar drukt op de cliënt zelf en op de omgeving. De zelf ontwikkelde behandelmethode ‘Focussen’ biedt vijf verschillende manieren die, vaak in samenhang, helpen om niet-belangrijke prikkels uit te sluiten en de aandacht te verschuiven naar de prikkels die voor de specifieke persoon het beste werken.

Elly Prins, gz-psycholoog bij de Waalboog

 

D:  Omgeving en gedrag
Onbegrepen gedrag komt niet slechts voort uit het ziektebeeld van de cliënt. We weten inmiddels dat meerdere factoren een rol spelen. Recent onderzoek geeft ons nieuwe informatie over deze factoren. In deze workshop bespreken we een aantal van deze factoren en doen we suggesties hoe je onbegrepen gedrag in kaart kan brengen. Tevens wordt er nagedacht over mogelijke oplossingen.

Leon Verhees, klinisch psycholoog / psychotherapeut en Climmy Pouwels, klinisch neuropsycholoog bij De Zorggroep

16:00Einde programma, napraten met een drankje
Inschrijven

€ 375,- p.p. excl. btw 

Meer over prijzen en kortingen

  • 11e Jaarcongres
  • Vernieuwd programma
  • Middag met keuzesessies
  • Korting op verdiepende training
04-12-2024
Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): * 4 punten

  • Scholing Dementieverpleegkunde
  • Scholing Geriatrie-Gerontologie
  • Scholing Wijkverpleegkunde

Verpleegkundig Specialisten Register: 5 punten

  • Scholing verpleegkundig specialisten

AccreditatieBureau Cluster 1**: 5 punten

  • Nacholing Cluster1

 

* BPSW: casemanagers dementie mogen geaccrediteerde scholing voor V&VN dementieverpleegkunde indienen voor herregistratie

** Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten buiten hun vakgebied halen.


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

€ 375,- excl. btw

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?