Home / Events / LVB en Verslaving | Congres
Gehandicaptenzorg
Jeugdzorg

LVB en Verslaving | Congres

Donderdag 19 december | 10.00 – 16.15 uur

 

Onderzoek wijst uit dat er veel meer mensen zijn dan verwacht met een verstandelijke beperking en verslaving. Mensen met een verstandelijke beperking zijn gevoeliger voor middelenafhankelijkheid en de consequenties van een verslaving zijn ook nog eens heftiger.

 

Het werken met cliënten met een LVB en verslavingsproblematiek is daarom complex en vraagt van zorgverleners naast gedegen kennis ook doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Door de complexiteit van de problematiek en de doelgroep kun je voor vraagstukken komen te staan waar je geen antwoord op hebt waardoor het moeilijk is deze groep de juiste zorg te bieden. Omdat reguliere interventies vaak te hoog gegrepen zijn voor deze doelgroep, hebben wij een programma ontwikkeld waarin kundige sprekers samen met jou kijken naar maatwerk, beleid en laagdrempelige behandeling en begeleiding.

 

Doelgroep

Behandelaren en begeleiders binnen de gehandicaptenzorg en verslavingszorg met professionele interesse in mensen met een lichte verstandelijke beperking en verslavingsproblematiek. Tijdens het congres verwelkomen we o.a. (ortho-)pedagogen, verpleegkundigen, gedragswetenschappers en sociaal professionals.

Programma

09:30Registratie en ontvangst
10:00Opening door de dagvoorzitter | Prof. Dr. Robert Didden
  • Kader van de dag, kennismaking en inventarisatie
  • Korte inleiding op het thema

Prof. Dr. Robert Didden, bijzonder hoogleraar Intellectual disabilities, learning and behaviour, Radboud Universiteit Nijmegen | Trajectum

10:30LVB en Middelengebruik | Claudia Kaagman

Welke soorten verslavende middelen en gewoonten zijn aantrekkelijk voor mensen met een LVB en waarom is dit? Hoe kan dit ons begrip voor gebruik binnen de doelgroep vergroten? Hoe zit het hierin met onze voorbeeldfunctie?

Deze lezing wordt samen met een ervaringsdeskundige gegeven en bevat praktische tools en tips om middelengebruik bespreekbaar te maken en gedragsverandering te stimuleren.

Claudia Kaagman, Coach on the job – intern deskundige middelengebruik, WLGroep, geeft lezing samen met ervaringsdeskundige

11:30Ochtendpauze
12:00Triple diagnose problematiek | Dr. Marion Kiewik

Nog altijd blijkt dat mensen met een LVB en comorbide problemen niet de juiste zorg ontvangen, omdat er problemen zijn in de toeleiding tot de zorg, indiceren van de juiste zorg of het beoordelen welke zorg nodig is. De verstandelijke beperking van een cliënt is soms bepalend voor het weigeren van psychiatrische zorg, het middelenmisbruik kan leiden tot uitsluiting bij zowel de psychiatrie alsmede ook de gehandicaptenzorg en de comorbide psychiatrische problemen leiden tot (nog) meer ontregeling zodra de juiste hulp uitblijft. Hoe kan je dan toch samenwerken, ook wanneer het gaat om een gedwongen kader? Wie doet dan wat en wat is hiervoor nodig?

Dr. Marion Kiewik – de Vries MBA, senior gedragsdeskundige | Tactus Verslavingszorg (nu nog De Twentse Zorgscentra)

13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
14:00Keuzesessie: Ronde I | Marlies van Harten-Zonnebeld | Arjan Dijks

Keuze uit sessie A of B

 

Sessie A: Signaleren en terugvalpreventie

Het Expertiseteam LVB en Verslaving binnen Aveleijn biedt (tijdelijke) ondersteuning door deskundige professionals op het gebeid van middelengebruik en verslaving. De expertise kan ingezet worden voor zowel cliënten als het systeem/begeleiding rondom de cliënt.

Het opstellen van een signaleringsplan of terugvalpreventieplan is een van de succesvolle trajecten daarbij. Een goed werkend signaleringsplan helpt terugval in verslavende gewoonten te voorkomen. Wat is het en hoe pak je dat aan? Tijdens deze workshop word je meegenomen in de achtergronden en krijg je de praktische handvatten om in jouw dagelijkse praktijk toe te passen.

Marlies van Harten-Zonnebeld, Specialist verslavingszorg, Expertise team LVB & Verslaving | Aveleijn

 

Sessie B: Motiveren tot verandering (max. 40 personen)

Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken voor hun problemen of hun verslaving(en) aan te pakken. Tijdens deze interactieve workshop kom je meer te weten over wat motiverende gespreksviering precies is en wanneer je dit in kan zetten. We gaan nader in op het toepassen van deze vorm van gespreksvoering bij cliënten met een LVB, waarbij ook gelegenheid is om het te ervaren en te oefenen. Tijdens deze workshop komen verschillende aspecten van motiverende gespreksvoering aan bod, zoals de spirit, gesprekstechnieken en de vier processen van MGV.

Arjan Dijks, Trainer, Tactus Centrum Verslaving en LVB

15:00Middagpauze
15:15Keuzesessie: Ronde II | Arjan Dijks

Keuze uit sessie C of D

 

Sessie C: LVB en online verslaving

Mensen met een lichte verstandelijke beperking zijn gevoeliger voor verslavende gewoonten zoals gamen en (online) gokken. Goede begeleiding is daarom belangrijk. Wat kan jij hierin doen? Hoe kan je hen ondersteunen zodat ze weerbaar zijn in de online wereld en zich er niet in verliezen? Hoe voorkom je misbruik en andere problemen? En wanneer spreek je van een verslaving?

Door middel van informatie, inzicht en het herkennen van signalen word je aan het denken gezet en krijg je handvatten om jouw cliënt beter te kunnen ondersteunen in de online wereld.

Spreker volgt

 

Sessie D: Motiveren tot verandering (max 40 personen)

Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken voor hun problemen of hun verslaving(en) aan te pakken. Tijdens deze interactieve workshop kom je meer te weten over wat motiverende gespreksviering precies is en wanneer je dit in kan zetten. We gaan nader in op het toepassen van deze vorm van gespreksvoering bij cliënten met een LVB, waarbij ook gelegenheid is om het te ervaren en te oefenen. Tijdens deze workshop komen verschillende aspecten van motiverende gespreksvoering aan bod, zoals de spirit, gesprekstechnieken en de vier processen van MGV.

Arjan Dijks, Trainer, Tactus Centrum Verslaving en LVB

16:15Einde programma
Inschrijven

€ 350,- p.p. excl. btw 

Meer over prijzen en kortingen

  • Expertsprekers aan het woord
  • Interactieve workshops
  • Ervaringen delen met collega's
  • Ruim aandacht voor vragen
19-12-2024
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): aangevraagd

Registerplein: aangevraagd

NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)*: aangevraagd

* SKJ: Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals mogen door NIP/NVO geaccrediteerde scholing indienen voor herregistratie.

 


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

€ 375,- excl. btw

Vroegboekkorting

t/m 30 september € 25,-

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?