Home / Angst en trauma – verstandelijke beperking
Een woord van Carmen van Bussel, orthopedagoog, GZ-psycholoog, EMDR-therapeut voor mensen met een verstandelijke beperking

Angst en trauma bij mensen met een vg: Wat je niet weet, kun je ook niet zien

maandag 28 september, 2020

Een woord van de dagvoorzitter
Agressie, blowen, zich terugtrekken, nachtenlang gamen, zelfbeschadiging, eetproblemen… Diverse vormen van gedrag van cliënten met een verstandelijke beperking geven ons zorgen. Gedrag dat vaak leidt tot schade bij de cliënt en handelingsverlegenheid bij de betrokkenen.

 

Over deze vormen van gedrag zijn boeken volgeschreven en even zoveel behandelprotocollen gemaakt. Voor elke psychiatrische classificatie is er een behandelrichtlijn. Richtlijnen of protocollen leiden echter lang niet altijd tot een verbetering. Een belangrijk reden hiervan is dat de oorzaak van het gedrag, of de gedragsverandering, veelal verborgen blijft.
Angst, al dan niet veroorzaakt door trauma, is één van die vaak verborgen gebleven oorzaken.

 

Herkennen van angst en trauma als oorzaak van gedragsveranderingen ís ook erg ingewikkeld. Angst en trauma blijft niet voor niets vaak verborgen: cliënten voelen schaamte voor hetgeen hen overkomen is, of ze ervaren angst voor de gevolgen als ze er over praten. Cliënten verwachten dat ze niet geloofd zullen worden, of zelfs de schuld zullen krijgen van wat hen overkomen is. Cliënten missen de woorden om hun angst te benoemen, of hebben niet het vermogen om te beseffen dat hun angst overwonnen kan worden. Betrokkenen richten zich op het beperken van de gedragsproblemen, of gaan er van uit dat dit gedrag nu eenmaal bij de cliënt hoort. Men weet niet dat er iets aan gedaan kan worden.

 

Tijdens de studiedag Angst en trauma bij mensen met een verstandelijke beperking wordt dit thema van verschillende kanten belicht: bewustwording, herkenning en erkenning van angst en trauma als oorzaak van gedragsproblemen, de schadelijke gevolgen ervan voor het brein en het lijf, de relatie tussen angst, trauma en autisme en de mogelijkheden voor behandeling en de dagelijkse begeleiding. Bijzonder is de ruimte die in het programma beschikbaar is voor het bespreken van casuïstiek van de deelnemers.

 

Het doel van de studiedag is om enerzijds de kennis, maar voornamelijk het bewustzijn van de deelnemers over angst, trauma en de ernstige impact daarvan op cliënten, te vergroten. We streven ernaar dat deelnemers aan het einde van de studiedag zeggen: “Ik herken angst en trauma bij mensen met een verstandelijke beperking nu veel beter, en ik weet ook nog wat ik vanaf morgen anders kan gaan doen”.

 

Carmen van Bussel, dagvoorzitter studiedag Angst en trauma bij mensen met een verstandelijke beperking

 

Meer informatie over de studiedag Angst en trauma bij mensen met een verstandelijke beperking

 

Programmamanager Academie

Odile Vreeken

Agenda

Wellicht ook interessant