In de huidige Nederlandse samenleving krijgen artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners te maken met patiënten en hun familie, die een andere culturele en/of levensbeschouwelijke achtergrond hebben dan zijzelf. Zij maken kennis met voor hen onbekende ziekteopvattingen, manieren om hulp te zoeken en visies op leven en dood. Tevens kunnen levensstijlen en de rol van familie anders zijn dan zorgprofessionals gewend zijn.
Verschillen in lijdens- en stervensvisie tussen patiënten en zorgverleners kunnen in de palliatieve zorg leiden tot misverstanden en frustraties bij alle partijen. Van belang hierbij is daarom dat zorgprofessionals kennis hebben van opvattingen over het levenseinde in verschillende levensbeschouwingen.
Omdat moslims relatief de grootste nieuwe groep patiënten vormen, is deze groep in onderstaand artikel als voorbeeld genomen. Aan de hand van een casus wordt de levens-, lijdens- en stervensvisie vanuit de islamitische traditie beschreven en in multicultureel perspectief geplaatst. Vervolgens relateren de auteurs deze aan de Nederlandse medische praktijk. Het artikel verscheen enige jaren geleden in het Tijdschrift voor Geneeskunde maar is ook nu nog zeer actueel: je kunt het hier nog eens nalezen:
Lees artikel
Ben jij als zorgprofessional betrokken bij palliatieve zorg en wil jij ook beter toegerust zijn om patiënten en hun naasten de zorg te geven die bij hen past? De webinar Cultuursensitieve zorg bij het levenseinde op dinsdag 12 september biedt jou de nodige kennis en handvatten.
Meer informatie over de webinar Cultuursensitieve zorg bij het levenseinde
Wij organiseren regelmatig nascholingen over o.a. cultuursensitieve communicatie in de zorg. Houd onze agenda in de gaten of er iets voor je bij zit, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (zie onderaan deze pagina), dan houden wij je op de hoogte!