Loading Events
LVB Kennisparade

LVB Kennisparade

Landelijke studiedag 'LVB Kennisparade'

Dinsdag 15 januari 2019

De door u als best beoordeelde sprekers van onze LVB studiedagen komen nogmaals hun workshop geven. U stelt zelf uw dag samen en heeft keuze uit uiteenlopende interessante onderwerpen voor professionals die met mensen met een lichte verstandelijke beperking werken. Inspirerende sprekers nemen u mee in actuele thema’s zodat u in één dag weer helemaal up to date bent.

U ontmoet

Begeleiders, orthopedagogen en andere professionals binnen de zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

De accreditatiepunten zijn bij de volgende bureaus in aanvraag:

Registerplein: 5 punten

  • Cliëntondersteuners
  • GGZ-Agogen
  • Maatschappelijk werk
  • Psychodiagnostisch Werkenden
  • Sociaal Agogen
  • Sociaal Werker

 

NIP/NIVO

 

Staat uw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op zodat we uw verzoek in overweging kunnen nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Ochtendprogramma

 

9.30 uur Ontvangst en registratie

 

10.00 uur Inspiratielezing

Xavier Moonen, bijzonder hoogleraar Kennisontwikkeling over Jeugdigen en Jongvolwassenen met Licht Verstandelijke Beperkingen en Gedragsproblemen Universiteit van Amsterdam en bijzonder lector ‘Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking’ Zuyd Hogeschool

 

 

 

 

 

 

10.30 uur Workshopronde I
I. A Hechting

Alles over de koppeling tussen emotionele ontwikkeling en hechtingspatronen bij mensen met een verstandelijke beperking. Welke invloed heeft hechting op de emotionele ontwikkeling en het gedrag? Wat betekent dit voor uw begeleiding?
Susan Huijbregts, GZ-psycholoog en eigenaresse van Meer psychologie

 

I. B Overlastgevende zorgmijders met een LVB

Hoe kun je grip krijgen op mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die maatschappelijke overlast veroorzaken en grensoverschrijdend gedrag vertonen?
Katia Biemans-Maas, Hoofd Bureau Trajectmanagement Leger des Heils Goodwillcentra Amsterdam

 

11.15 uur Koffiepauze

 

11.45 uur Workshopronde II
II. A Seksualiteit bespreekbaar maken

Om mensen met een LVB voor te lichten over seksualiteit moet dit onderwerp wel bespreekbaar worden gemaakt. Hoe doe je dat en hoe zorg je dat het niet bij die ene keer blijft maar dat seksualiteit een normaal onderwerp wordt om te bespreken?

Judith van Duivenboden-Kreijne, pedagoog, seksuoloog, eigenaresse Edusex en trainer rondom relaties, intimiteit, seksualiteit en weerbaarheid St. Philadelphia Zorg

 

II. B Yucelmethode

Bij de Yucelmethode bouw je met gekleurde blokken een visuele weergave van je huidige en gewenste levenssituatie. De methode activeert mensen om vanuit eigen regie, kracht en wensen te bouwen aan herstel.
De Yucelmethode sluit goed aan bij mensen voor wie taal, overzicht en motivatie ingewikkeld is, zoals zorgmijders met een LVB.

Jessica Willems, trainer Yucelmethode, orthopedagoog-generalist en systeemtherapeut i.o. Abrona expertise en behandeling

 

12.45 uur Lunchpauze

 

13.30 uur Workshopronde III
III. A Diagnostiek

Als het op herkenning en diagnostiek van psychiatrische problemen bij LVB aankomt is het belangrijk te weten wat je zelf kunt doen en wat bij de ander ligt. Hoe kan het kijken naar ontwikkelingslijnen daarbij helpen? Welke psychiatrische diagnostisch instrumenten zijn er beschikbaar in de LVB-zorg? Wat is de toepasbaarheid van deze instrumenten en, heel belangrijk, de valkuilen?

Jeanet Nieuwenhuis, psychiater en junior onderzoeker VGGNet

 

III. B Samen naar een gezonde leefstijl?

We weten wat gezond is en wat een goede leefstijl is voor cliënten, maar het daadwerkelijk aan de slag gaan is soms moeilijk. Daarvoor moeten we niet alleen de cliënten enthousiasmeren maar ook elkaar, je eigen team. In deze workshop gaan we hier praktisch mee aan de slag, aan de hand van inzichten uit de positieve psychologie. Een inspirerende workshop met veel concrete handvatten.

Mariëlle Tromp, trainer en coach Vitale Zorgverlener

 

14.30 uur Korte pauze

 

15.00 uur Workshopronde IV
IV. A Grensoverschrijdend gedrag?

In uw werk loopt u tegen vragen rondom seksualiteit aan. Dit kunnen vragen zijn die door uw cliënt zelf gesteld worden of gerelateerd zijn aan uw eigen normen en waarden. Ook kunt u gedrag waarnemen waarvan u zich afvraagt of dit wel passend is of hoe u het beste kunt reageren. Het is van belang dit goed te kunnen duiden en adequaat te handelen.

  • Wat is normaal en afwijkend gedrag en wat doet u bij zorgen en seksueel grensoverschrijdend gedrag?
  • Aan de hand van de methodiek Buiten de Lijnen, een verdieping op het Vlaggensysteem, krijgt u antwoord op vragen rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Robert Hubers, seksuoloog en docent Seksuele gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking RINO Groep

 

IV. B Opgroeien bij ouder(s) met een licht verstandelijke beperking

Het kind zijn van ouders met een verstandelijke beperking heeft grote invloed op het leven van (normaal begaafde) kinderen. Hoe is het om op te groeien in zo’n gezin en hoe beïnvloedt dit het leven van deze (volwassen geworden) kinderen?

  • Persoonlijk aanbevelingen voor de ondersteuning van gezinnen met ouders met een LVB.

Frieda van den Hoeven, ervaringsdeskundige scholing ‘Maar het zijn wel mijn ouders’ en begeleider Amerpoort

16.00 uur Inspiratielezing

Petri Embregts, bijzonder hoogleraar Academische werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tranzo, Tilburg University

 

16.30 uur Einde programma, napraten tijdens borrel

Inschrijven

Uw investering *

€ 340,00 p.p

Kortingen *

Collegakorting
Indien u en uw collega zich op dezelfde dag inschrijven, krijgt de tweede (en elke volgende) persoon een korting van € 25,- op de totale inschrijfkosten. Het factuuradres dient hetzelfde te zijn.

Groepskorting
Wanneer u 5 personen gelijktijdig inschrijft is de 5e persoon gratis. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding. Maak de aanmelding in orde via deze e-mail.

Annuleringsvoorwaarden *

Annuleren kan uitsluitend schriftelijk. Tot twee weken voor de bijeenkomst brengen wij € 50,00 administratiekosten per deelnemer in rekening. Als u binnen twee weken annuleert, rekenen wij het volledige bedrag. Bij verhindering is uw plaatsvervanger uiteraard van harte welkom. Op al onze bijeenkomsten zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW

STADSCAFÉ DE OBSERVANT

Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort
tel.: 033-4451654

 

Kijk voor een routebeschrijving op www.observant.nl