KOPP/KOV
Woensdag 15 november 2023 | 10.00 – 16.00 uur
KOPP/KOV staat voor kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslaving. Dit kan betrekking hebben op één van de ouders, maar ook op beide. In Nederland is naar schatting ruim een kwart van de kinderen onder de 18 jaar een KOPP/KOV. Deze kinderen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychische stoornis of verslavingsproblematiek.
Naast kinderen zijn er ook (jong)volwassenen die een ouder hebben met deze problematiek. Hun vroegkinderlijke ervaringen als KOPP kunnen langetermijngevolgen hebben voor het dagelijks functioneren op sociaal-, fysiek- en psychisch vlak. Het bespreekbaar maken van die langetermijngevolgen kan helpend zijn. Maar hoe ga je als professional het gesprek aan over deze KOPP-ervaringen?
Verder kan het inzetten op preventieve ondersteuning bijdragen aan het voorkomen van ernstige problemen. Welke lokale initiatieven ter ondersteuning zijn er in Nederland? Hoe ga je het gesprek aan met ouders en kind over mogelijke zorgen? En hoe kun je preventie betrekken binnen de behandeling in de volwassen-GGZ?
Tijdens dit congres krijg je onder meer antwoord op bovenstaande vragen, kun je leren van ervaringen en word je voorzien van tips en handvatten waarmee jij als professional aan de slag kunt met de zorg en begeleiding rondom KOPP/KOV.
Doelgroep
Jeugd- en gezinsprofessionals, verpleegkundigen, begeleiders, psychologen, pedagogen, schoolmaatschappelijk werkers, docenten/leerkrachten, POH-ggz, huisartsen, professionals werkzaam in de verslavingszorg en andere geïnteresseerden in het onderwerp KOPP/KOV.