Home / Events / Zorgen met vrijwilligers | Congres
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Ouderenzorg
(O)GGZ
Gehandicaptenzorg
Ziekenhuiszorg

Zorgen met vrijwilligers

8e Landelijke congres

Woensdag 25 september 2024 | 10.00 – 16.15 uur

 

Verrijk je kennis en vaardigheden op het gebied van vrijwilligerswerk tijdens het congres Zorgen met vrijwilligers, waar we de nieuwste trends en ontwikkelingen verkennen. Praat mee over wat jij als professional nodig hebt om jouw rol goed te kunnen uitoefenen, hoe je deze competenties verkrijgt en behoud. Leer hoe emotiewerk en de inzet van kwetsbare vrijwilligers het vrijwilligerslandschap beïnvloeden. En duik in de essentiële samenwerking tussen vrijwilligers, zorgprofessionals en mantelzorgers.

Een dag om jezelf en jouw rol te verrijken. Schrijf je nu in en maak deel uit van deze inspirerende dag vol waardevolle inzichten en interacties.

 

Doelgroep

Professionals met interesse in zorgen met vrijwilligers, zoals coördinatoren vrijwilligerswerk, personeelsfunctionarissen, beleidsmakers, managers, teamleiders werkzaam bij zorgaanbieders, overheden, zorgverzekeraars en adviesbureaus.

 

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door de dagvoorzitter

Rianne Burgers BSc., coördinator vrijwilligerswerk bij Atlant Wonen, Zorg, Welzijn en eigenaar van Professionals en Burgers in de zorg

10:20Trends en ontwikkelingen

Er gebeurt een hoop op het gebied van vrijwilligerswerk. Welke trends en ontwikkelingen zien we? En wat kan jij met deze trends en ontwikkelingen in jouw werk?

Anne van Roosmalen, communicatiemanager bij NLvoorelkaar

 

11:10Ochtendpauze
11:45De competente coördinator

Dat je als coördinator vrijwilligerswerk een vak uitoefent, is intussen wel duidelijk. Maar dat vak is enorm in ontwikkeling. Naast al het bekende werk om vrijwilligers te vinden, waarderen en behouden, wordt ook van je verwacht dat je bijvoorbeeld netwerker, projectmanager, procesbegeleider, innovator en fondsenwerver bent. En dan niet alleen binnen de muren van je organisatie maar liefst ook in allerlei samenwerkingsverbanden. Welke competenties heb je dan nodig, en hoe zorg je dat je die verwerft en onderhoudt? We gaan jullie ervaringen, ideeën en zorgen bespreken én ermee aan de slag!

Willem-Jan de Gast is expert vrijwillige inzet. Binnen het programma Meer en Anders Vrijwilligen van Vereniging NOV houdt hij zich namens Beroepsvereniging AGORA bezig met het versterken van de positie en rol van de coördinator vrijwilligerswerk, onder andere door te werken aan een nieuw competentieprofiel.

12:45Vragen en discussie
13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Vrijwilligerswerk is emotiewerk

Door de vergrijzing en het groeiende personeelstekort in de zorg, worden vrijwilligers steeds meer betrokken bij het bieden van ondersteuning en zorg aan mensen thuis. Het rapport ‘Aan de andere kant van de schutting’, onderzocht wat er gebeurt wanneer vrijwilligers deze belangrijke rol op zich nemen. Het laat zien dat vrijwilligers moeite hebben met het stellen van grenzen en worstelen met gevoelens van empathie, medelijden en schuldgevoelens omdat ze denken tekort te schieten. Het is belangrijk om vrijwilligers niet te overbelasten.

In deze sessie kijken we hoe we vrijwilligers hierbij beter kunnen begeleiden en waar zij behoefte aan hebben. Binnen het programma ‘Samen Ouder Worden’ zijn verschillende werkvormen ontwikkeld om hierbij te helpen.

Petra van Loon, programmamanager bij Vereniging NOV

14:30Inzetten van kwetsbare vrijwilligers

Vroeg of laat krijgen we allemaal een keer te maken met vrijwilligers die een stukje extra tijd en/of aandacht nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren (de zogenoemde kwetsbare vrijwilligers, of vrijwilligers met een rugzak). Daarom besteden we hier tijdens het congres zorgen met vrijwilligers aandacht aan. Zodat jij ontdekt hoe je deze vrijwilligers nog beter kunt begeleiden waardoor jullie samen nog meer mooie dingen kunnen neerzetten.

In deze lezing hebben we het over:

–              Wat de waarde is van het werken met kwetsbare vrijwilligers;

–              Wat de passende benaming is voor deze vrijwilligers (als deze al bestaat);

–              Praktische tips waarmee je deze vrijwilligers nog beter gaat begeleiden.

Suzanne de Baere, eigenaresse van De Klimop Academie

 

15:15Middagpauze
15:30Samenwerken: vrijwilliger, zorgprofessional en mantelzorger

De inzet van vrijwilligers in de zorg is van onschatbare waarde. Ze zijn essentieel voor het vervullen van alle wensen van bewoners op het gebied van wonen en welzijn en het versterken van de inspanningen van familie en zorgverleners. Een goede samenwerking tussen zorgmedewerkers en vrijwilligers is daarom essentieel.

Hiervoor zijn heldere afspraken, informatie-uitwisseling en waardering voor elkaars werk noodzakelijk. In het WIFA-model komen al deze aspecten aan bod. We gaan erover met elkaar in gesprek. Cordaan heeft zich al sterk heeft ontwikkeld op de samenwerking met vrijwilligers zal haar ervaringen en geleerde lessen delen.

Loreen Loman, adviseur kennismanagement bij Vilans en Anna Riemersma, programmamanager Langer Thuis/Informele zorg bij Cordaan

16:15Einde programma, afsluiting met een drankje
Presentaties downloaden

€ 375,-p.p. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

  • Groei in jouw vrijwilligersbeleid
  • Inspirerende lezingen
  • Ervaringen delen met collega's
  • Een waardevolle dag
25-09-2024
Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Inschrijven

Je investering

€ 375,-p.p. excl. btw

 

 

 

 

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?