Meisjes en vrouwen met autisme | Masterclass
Donderdag 19 juni | 13:00 – 16:30 uur
Maximaal 50 deelnemers
Veelal worden meisjes met autisme en een gemiddelde intelligentie over het hoofd gezien. Het duurt vaak tot ze volwassen zijn voordat hun autisme wordt herkend en erkend, nadat ze eerder verkeerde diagnoses en behandelingen hebben ondergaan. Waarom blijft autisme bij meisjes en vrouwen vaak onopgemerkt?
Tijdens deze masterclass gaan we in op deze vraag. We bespreken wat autisme is en wat de verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Er zal uitvoerig aandacht besteed worden aan diagnostiek. We zullen ingaan op hoe je de diagnostiek uitvoert; welke vragen stel je? Welke vragenlijsten kun je inzetten? Daarnaast gaan we ook in op de differentiaal diagnostiek tussen autisme en een vermijdende- en borderline persoonlijkheid. Er zal ruimte zijn voor vragen en geoefend worden met diagnostiek.
Verder bespreken we veel voorkomende co-morbiditeiten, als angst, dwang en ADHD. Tot slot gaan we in op behandeling en bespreken we meegebrachte casuïstiek.
Het belooft een interactieve middag, met tips en handvatten voor in de praktijk.
Spreker
De masterclass wordt gegeven door Patricia van Wijngaarden-Cremers. Zij is psychiater/psychotherapeut en als expert werkzaam voor het expertise centrum SCOS (specialistisch centrum ontwikkelingsstoornissen) in combinatie met JeugdGGZ. In 2015 is ze gepromoveerd op genderverschillen bij ontwikkelingsstoornissen en het ontstaan van psychopathologie. Ze is actief bestuurslid van diverse nationale en internationale organisaties die zich bezig houden met het verbeteren van de geestelijke gezondheid van vrouwen (o.a. FANN en IAWMH) en oprichtster en voorzitster van de Nederlandse tak van de IAWMH: de Alliantie gender& ggz.
Doelgroep
Psychiaters, psychologen, (ortho)pedagogen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten.