Traumasensitief werken in de gehandicaptenzorg | Masterclass
Dinsdag 30 januari 2024 | 13.00 – 17.00 uur
Dat ingrijpende ervaringen in het leven kunnen leiden tot een trauma, krijgt een steeds bredere bekendheid. Dit geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. In wezen zijn bij deze mensen de gevolgen van trauma niet veel anders. Het herkennen van (onderliggend) trauma is vaak wel lastiger. Daarom is het belangrijk om te weten wat trauma is.
Hoe kan trauma zich uiten? Welke signalen kunnen daar op duiden? Hoe kan trauma doorwerken in het verdere leven? En kijkend door een traumabril naar (probleem)gedrag, hoe geven we betekenis aan dit gedrag? En komt deze betekenis overeen met de functie die het gedrag voor de cliënt zelf heeft? Veel antwoorden liggen al besloten in het levensverhaal.
Belangrijk onderdeel van traumasensitief werken is dat je de relatie met het verleden kunt leggen. En dat is maatwerk, bij iedere cliënt weer anders. Een ander belangrijk aspect is: Hoe ga je er dan mee om? Ook dat kent geen standaard antwoord. Wel zijn er enkele sleutelbegrippen zoals: erkennen, niet oordelen, empathie, verbinding, compassie, begrenzen en zelfzorg. Hoe geef je dat vorm en vooral hoe doe je dat samen?
Tijdens deze masterclass krijg je naast een theoretische basis een model aangereikt dat helpend is om de complexiteit van trauma te begrijpen. In de dagelijkse praktijk kan dit model ondersteunend en richtinggevend zijn en biedt het een helder uitgangspunt voor reflectie.
Trainer
Maril Veraart heeft jarenlange ervaring als trainer en coach in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft nu samen met anderen haar eigen praktijk en werkt als externe deskundige voor CCE.
Doelgroep
Begeleiders, gedragsdeskundigen en anderen werkzaam in de gehandicaptenzorg.