De nieuwe handreiking van de academische werkplaats Kajak ‘Tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressgerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB)’ is gepubliceerd.
Kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking zijn gevoeliger voor de impact van potentieel traumatische gebeurtenissen en hebben tevens een groter risico op het meemaken ervan. Dit komt onder andere omdat ze een grotere kans hebben om op te groeien in gezinnen met complexe problematiek of in instellingen.
Door de groeiende kennis over traumagerelateerde problematiek bij jongeren met een LVB is de handreiking tot stand gekomen. Deze handreiking geeft handvatten voor behandelaren en begeleiders die te maken hebben met jeugdigen met een LVB en dient om gefundeerde beslissingen te nemen over diagnostiek, begeleiding en behandeling van deze jeugdigen en hun netwerk.
Vragen als: wat is trauma, hoe vaak komt het voor bij jeugdigen met een LVB, hoe kunnen we vaststellen of een jeugdige met een LVB getraumatiseerd is, wat zijn effectieve behandelingen voor deze groep, wat is een correcte bejegening en hoe kan hun veerkracht worden versterkt? worden in de handreiking beantwoord. Daarnaast zijn enkele casussen uitgewerkt om de koppeling met de praktijk te maken.
Download de handreiking
Wil je meer weten over angst- en traumagerelateerde problematiek bij mensen met een verstandelijke beperking? Kom dan naar onze studiedag op 8 april. Je kan de studiedag ook online volgen vanaf jouw locatie!
Meer informatie over de studiedag Angst en trauma bij mensen met een verstandelijke beperking