Home / LVB en middelengebruik in het vizier: van leidraad naar praktische toepassing
Kennisplein Gehandicaptensector geeft tips

LVB en middelengebruik in het vizier: van leidraad naar praktische toepassing

vrijdag 19 november, 2021

Mensen met een Lichte Verstandelijke Beperking (LVB) lopen een groter risico op  verslavingsproblemen. We spreken van een verslaving wanneer iemand niet meer goed kan functioneren zonder het gebruik van alcohol of drugs of ander verslavend gedrag, zoals gamen, eten, gokken of internetten. Dat kan problemen geven voor de persoon zelf: hun gezondheid, welbevinden en functioneren gaan achteruit. Maar ook de omgeving (familie, vrienden, huisgenoten, begeleiders) heeft vaak last van de verslaving.

 

 

De Leidraad LVB en middelengebruik in het vizier geeft handvatten om verslavingsproblemen te voorkomen, of er tijdig op te reageren. Het biedt een overzicht van kennisproducten die zorgprofessionals helpen bij het begeleiden van mensen met een LVB in combinatie met verslavingen. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. Doel is ook om de samenwerking tussen verstandelijk gehandicaptenzorg en verslavingszorg te verbeteren.

 

Maar hoe pas je de leidraad toe in jouw organisatie? Kennisplein Gehandicaptensector geeft je de volgende tips:

 

  1. Stuur de leidraad rond aan alle teams die werken met mensen met LVB en problemen rondom middelengebruik
  2. Selecteer 1 of 2 kennisproducten uit de leidraad en besteed daar aandacht aan
  3. Wil je in één oogopslag weten uit welke onderdelen de leidraad bestaat? Bekijk de afbeelding
  4. Geef een workshop over de leidraad binnen je eigen organisatie. Gebruik daarvoor de PowerPoint
  5. Organiseer “De maand van ……” (kies een onderdeel uit de leidraad)
  6. Breng de leidraad onder de aandacht op je leerplein of intranet
  7. Benoem de leidraad in je jaarverslag
  8. Organiseer een bijeenkomst over het gebruiken van een bepaald onderdeel uit de leidraad
  9. Bespreek met je communicatieadviseur de communicatiestrategie voor verdere verspreiding
  10. Verwerk onderdelen van de leidraad in je trainingsaanbod. Bespreek binnen het team welke trainingen over dit thema gevolgd kunnen worden, zodat de producten in de leidraad toegepast kunnen worden.
  11. Ga met een team aan de slag rond een onderdeel uit de leidraad en laat dat team hun ervaringen delen
  12. Gebruik de banner; bijvoorbeeld door deze onderaan je handtekening te plaatsen, samen met je kernteam, of plaats deze op je intranet (voor de banner: zie bovenaan de pagina op Kennisplein Gehandicaptensector)
  13. Betrek je cliëntenraad en verwantenraad
  14. Maak gebruik van ambassadeurs. Ambassadeurs spelen een belangrijke rol bij het versterken van de promotie rondom de leidraad. Wie of welke collega benoem jij tot ambassadeur van de leidraad?
  15. Kijk vanuit de individuele cliënt waar (een product van) de leidraad een bijdrage aan kan leveren.

 

 

Wil je meer weten over de leidraad en de praktische toepassing ervan? Op de 9e Landelijke studiedag LVB en Verslaving op 8 februari 2022 geeft Neomi van Duijvenbode, een van de auteurs van de leidraad, een lezing over hoe de leidraad jou helpt de problematiek aan te pakken. Andere  actuele onderwerpen op het programma zijn o.a. de rol van de eigenwaarde van de cliënt, triple problematiek, motiverende gespreksvoering & samenwerken, het gevaar van online verleidingen en (ernstige) gedragsproblematiek door verslaving van mensen met een LVB.

 

 

Meer informatie over de Landelijke studiedag LVB en Verslaving 

 

Wij organiseren regelmatig nascholingen over dit onderwerp. Hou onze agenda in de gaten of er iets voor je bij zit, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (zie onderaan deze pagina), dan houden wij je op de hoogte!

Programmamanager Academie

Charlotte Leijdekker

Artikelen

Wellicht ook interessant