Een LVB wordt vaak niet gezien. Dit is een probleem omdat het veel leed kan voorkomen wanneer de LVB wel op tijd wordt herkend.
Mensen met een LVB zijn erg goed geworden in het verbergen, vermijden of juist overschreeuwen van hun beperking. Daarnaast is de ene persoon de andere niet wat signalering ook moeilijker maakt. Meer kennis over een LVB en signalering hiervan, bijvoorbeeld door middel van een screeningsinstrument, kan wijkteamprofessionals, sociaalprofessionals en anderen helpen bij het tijdig herkennen van een LVB.
Het is namelijk belangrijk de hulpverlening aan te passen wanneer er sprake is van een LVB. Een standaard hulpaanbod is meestal niet zomaar passend voor deze mensen. De kans is groot dat een hulpverlener tijdens gesprekken steeds bevestigd wordt maar dat achteraf blijkt dat de afspraken niet worden nagekomen. Voor iemand met een LVB is gewoon maar ja zeggen een manier om hun LVB te kunnen verbergen. De hulpverlener krijgt op haar beurt zo een negatief beeld van deze persoon omdat hij niet gemotiveerd lijkt. Maar eigenlijk is de gemaakte afspraak helemaal niet begrepen.
Door een LVB tijdig te kunnen signaleren kunnen de communicatie en het hulpverleningstraject worden aangepast. Zo kunnen overschatting en wrijving worden voorkomen en kan het probleem beter worden aangepakt.
Wil jij meer weten over hoe je een LVB kunt herkennen en hoe je jouw houding kan aanpassen wanneer je werkt met iemand met een LVB? Volg dan de webinar Herken een LVB, op 17 mei.
Meer informatie over de webinar Herken een LVB